Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Πακτωλός εκατομμυρίων ευρώ ρέει στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών την ώρα που οι Έλληνες.............

Είπεν ο Κύριος την παραβολήν ταύτην· ανθρώπου τινός πλουσίου ευφόρησεν η χώρα· 17 και διελογίζετο εν εαυτώ λέγων· τι ποιήσω, ότι ουκ έχω που συνάξω τους καρπούς μου; 18 και είπε· τούτο ποιήσω· καθελώ μου τας αποθήκας και μείζονας οικοδομήσω, και συνάξω εκεί πάντα τα γενήματά μου και τα αγαθά μου, 19 και ερώ τη ψυχή μου·- ψυχή, έχεις πολλά αγαθά κείμενα εις έτη πολλά· αναπαύου, φάγε, πίε, ευφραίνου. 
20 είπε δε αυτώ ο Θεός· άφρον, ταύτη τη νυκτί την ψυχήν σου απαιτούσιν από σού· α δε ητοίμασας τίνι έσται; 21 ούτως ο θησαυρίζων εαυτώ, και μη εις Θεόν πλουτών. ταύτα λέγων εφώνει· ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.

Τού Διονύση Μακρή

Προγράμματα του ΕΣΠΑ αξίας 40 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ έχουν εγκριθεί και ήδη υλοποιούνται για λογαριασμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τα τελευταία δύο χρόνια. Προγράμματα τα οποία αποσκοπούν να εκσυγχρονίσουν την εκκλησιαστική διοίκηση όχι μόνο της Αρχιεπισκοπής αλλά και των υπολοίπων Ιερών Μητροπόλεων. Επιγράφονται και αφορούν την ηλεκτρονική εκκλησιαστική διακυβέρνηση.
Καλά ενημερωμένη πηγή υποστήριζε ότι η υλοποίηση των προγραμμάτων τούτων θα συμβάλει ούτως ώστε να καταστεί πράξη τα όσα διακήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην ενθρονιστήριο ομιλία του περί ελαχιστοποίησης των δυσβάστακτων χαρατσιών που έχουν επιβληθεί στους ιερούς ναούς της Αρχιεπισκοπής την τελευταία δεκαετία.

Χαράτσια τα οποία εμποδίζουν τις ενοριακές δραστηριότητες και εν γένει καθιστούν δυσβάστακτο το ενοριακό έργο. Γιατί είναι γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι ναοί είναι καταχρεωμένοι στην Αρχιεπισκοπή.

Με τον πακτωλό λοιπόν των εκατομμυρίων που ρέουν άφθονα και μάλιστα σε καιρούς οικονομικής κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών είναι φυσικό να εφαρμοστεί μία νέα πολιτική διαγραφής των χρεών αυτών.

Δεν αποκλείεται λοιπόν σε πρώτη φάση να απαλλαγούν από την καταβολή τριμηνιαίων δόσεων οι ενορίες που συντηρούν φιλανθρωπικά ιδρύματα, κυρίως γηροκομεία, όπως οι ιεροί ναοί Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, Προφήτη Ηλιού στο Παγκράτι, Αγίων Αποστόλων Τζιτζιφιές κ. α.

Καί σε δεύτερη φάση να απαλλαγούν ναοί που είναι υπό ανέγερση όπως λ. χ. ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου, στον ομώνυμο Δήμο κ. α. Διά του τρόπου αυτού τόνιζε καλά ενημερωμένη πηγή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα κάνει πράξη -έστω και καθυστερημένα- την υπόσχεση που έδωσε προς τους ιερείς του την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα αναφέρουν οι προκηρύξεις και οι διαγωνισμοί που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται αποκλειστικά η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αφορούν και τις λοιπές Ιερές Μητροπόλεις αλλά και την ίδια την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ωστόσο Μητροπολίτες στους οποίους απευθυνθήκαμε για να ενημερωθούμε περαιτέρω είχαν πλήρη άγνοια και φάνηκαν να εκπλήσσονται…

Συγκεκριμένα στην Αρχιεπισκοπή και στη ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» τρέχουν διάφορα προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Γιά παράδειγμα ένα εκ των προγραμμάτων αυτών επιγράφεται «Εφαρμογές Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΗΔ) και Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας (ΔΕΑΠ)» και αγγίζει τα €8.523.900,00 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Πηγή: orthodoxia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου