Το μοναστήρι της Άνω Ξενιάς στον Αλμυρό.
Με την ονομασία της Παναγίας Ξενιάς είναι γνωστά δύο σπουδαία μοναστήρια στη Μαγνησία, σε μικρή απόσταση από την Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης μεταξύ Αλμυρού και Σούρπης και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων το ένα από το άλλο.
Η Κάτω Ξενιά αποτελούσε μετόχι της Ιεράς Μονής Άνω Ξενιάς, αλλά το 1970 «διαιρέθηκε» και εγκαταστάθηκε εκεί γυναικεία αδελφότητα.
Το ανδρικό μοναστήρι της Παναγίας Άνω Ξενιάς βρίσκεται σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο νότια του Αλμυρού, σε δασώδη έκταση με αιωνόβιες ιτιές, πλατάνια, αλλά και τα 4 κυπαρίσσια, διακριτικό γνώρισμα της μονής, που η ιστορία τους εικάζεται ότι ταυτίζεται με την ηλικία της μονής.
Γρήγορα άκμασε, όμως το 13ο αιώνα, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, οι Λατίνοι έσφαξαν 800 περίπου μοναχούς της μονής που αρνήθηκαν να υποταχθούν στην παπική εξουσία.
Κατά την τουρκοκρατία διατηρούσε κρυφό σχολειό. Στα 1600 ανακαινίσθηκε, αλλά αργότερα οι επιδρομές των κλεφτών και ο δριμύς χειμώνας αναγκάζουν τους μοναχούς να χτίσουν το μετόχι του Αγίου Νικολάου -τη σημερινή μονή Κάτω Ξενιάς- όπου εγκαταστάθηκαν μόνιμα το 1878. Με την ίδρυση του πρώτου ελληνικού Κράτους δεσμεύεται η περιουσία της μονής.
Στον β' παγκόσμιο πόλεμο, η μονή πυρπολείται από τους Ιταλούς και δια θαύματος διασώζεται μόνο το Καθολικό. Σήμερα, το Καθολικό της μονής Άνω Ξενιάς διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί σημαντικό βυζαντινό μνημείο.
Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΞΕΝΙΑΣ
Η γυναικεία μονή της Κάτω Ξενιάς είναι κτισμένη σε οροπέδιο με πλούσια βλάστηση και απέχει 16 χλμ. από τον Αλμυρό. Κατά τη μεταφορά των μοναχών στη μονή της Κάτω Ξενιάς, οι μοναχοί έφεραν μαζί τους την ιερά εικόνα της Παναγίας και όλα τα κειμήλια.
Η εφέστιος και θαυματουργή εικόνα είναι φτιαγμένη από κερί και μαστίχα, το «κηρομάστιχο», που φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Κατά καιρούς έχει επιτελέσει πολλά και αδιαμφισβήτητα θαύματα, όπως αντιμετωπίσεις επιδημιών, θεομηνιών, λύσεις ανομβριών, αλλά και ιάσεις σοβαρών προβλημάτων υγείας. Το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας κατασκευάστηκε το 1900.
Με την πάροδο του χρόνου το μετόχι του Αγίου Νικολάου γνώρισε μεγάλη πνευματική και οικονομική άνθηση και αντικατέστησε την κυρίαρχο Άνω μονή. Από το 1970 λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι με 10 περίπου μοναχές.
Το 1980 καταστράφηκε από σεισμό, οπότε άρχισε να χτίζεται σε κοντινή απόσταση (ενός χιλιομέτρου), επάνω στον κοντινό λόφο "Καστράκι". Το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του παλαιού κτιρίου της μονής έχει ενταχθεί προσφάτως στο ΕΣΠΑ.

Είναι ξακουστή η Παναγία Ξενιά όχι μόνο στους ντόπιους αλλά και στην ευρύτερη της Θεσσαλίας και της κεντρικής Ελλάδας γενικότερα. Και τα δύο μοναστήρια ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.
Η Άνω μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, ενώ η Κάτω στις 23, στην εορτή της Απόδοσης της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στο μοναστήρι της Κάτω Ξενιάς, πλήθη πιστών συρρέουν και κατά τη Μεγάλη Παρασκευή για την αναπαράσταση της Σταύρωσης και Αποκαθήλωσης του Κυρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου