Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Δημητριάδος συνόδευσε εκπαιδευτική Εκδρομή στο Θωρηκτό Αβέρωφ

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 8/21-4-2018, πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική Εκδρομή του Νεανικού Ορθοδόξου Συνδέσμου (Νε.Ο.Σ.) της Ορθοδόξου Εκκλησίας του πατρίου εορτολογίου, με ξενάγηση στο Θωρηκτό Αβέρωφ, το ιστορικό πλοίο της Ελλάδος που μεγαλούργησε στο πρώτο μισό του 20ού αιώνος, το οποίο αποτελεί πλέον πλωτό Ναυτικό Μουσείο, στην Μαρίνα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο.
Picture
Από πλευράς του Νε.Ο.Σ. ήταν: ο Σεβ. Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Δημητριάδος κ. Φώτιος, Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Γ.Ο.Χ. Γαδρικίου κ. Κλήμης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Νε.Ο.Σ., τα Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς και 30 περίπου νέοι και νέες.
Picture
Η ξενάγησή μας από άνδρες του πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησε στο κατάστρωμα του πλοίου, όπου πληροφορηθήκαμε εν συντομία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, που το έκαναν ξεχωριστό στην εποχή του, και προσκυνήσαμε στο ωραίο και κατανυκτικό Εκκλησάκι του πλοίου, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.
Picture
Προχωρώντας στο επόμενο επίπεδο μέσα στο καράβι πια, ο ξεναγός μας περιέγραψε τη ζωή του πληρώματος κατά τις περιόδους ειρήνης αλλά και τις περιόδους πολέμου.
Picture
Είδαμε τα μαγειρία, τα οποία ήταν χωρισμένα ανάλογα με την βαθμίδα του πληρώματος στα μαγειρία των ναυτών, των υπαξιωματικών, των αξιωματικών και του ναυάρχου. Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι ήταν και ο χώρος ενδιαίτησης των ναυτών και των αρμενιστών του πλοίου.
Picture
Picture
Εν καιρώ πολέμου το πλοίο ήταν στελεχωμένο μέχρι 1200 άτομα πλήρωμα και το Αβέρωφ φρόντιζε να εφοδιάζει με φαγητό και τα γύρω πλοία, όταν αυτό ήταν αναγκαίο.
Picture
Κατεβαίνοντας στο επόμενο επίπεδο του πλοίου ο ξεναγός μας ενημέρωσε για τους χώρους ενδιαίτησης των υπαξιωματικών και κυρίως των μηχανικών, καθώς και για τις εργασίες με τις οποίες ασχολούνταν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας· μάλιστα, υπήρχε και φιλαρμονική μπάντα, η οποία με την μουσική της εμψύχωνε το πλήρωμα.
Picture
Picture
Picture
Κατά μήκος του χώρου υπήρχαν διάφορα ιστορικά κειμήλια και ανάμεσα σε αυτά είχαμε την ευλογία να δούμε από κοντά και τον κουβά, στον οποίο με θαυματουργικό τρόπο σχηματίστηκε το ομοίωμα του Αγίου Νικολάου και αποτέλεσε σημάδι από τον Θεό για την νίκη στην ναυμαχία της Έλλης τον Δεκέμβριο του 1912.
Picture
Στο τελευταίο επίπεδο της ξενάγησης μας, μπορέσαμε να δούμε την επίσημη τραπεζαρία, όπου εν καιρώ πολέμου γίνονταν τα διάφορα συμβούλια για τη λήψη αποφάσεων, ενώ εν καιρώ ειρήνης υποδέχονταν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως επίσης είδαμε και τα ιδιαίτερα διαμερίσματα των αξιωματικών και του ναυάρχου Π. Κουντουριώτη.
Picture
Σε όλα τα επίπεδα του πλοίου υπήρχαν ομοιώματα, που έφεραν τις στολές του πληρώματος ανάλογα με την κάθε βαθμίδα, ναύτες – υπαξιωματικοί – αξιωματικοί – ναύαρχος.
Picture
Ξεχωριστή εντύπωση προξένησαν τα διακρινόμενα για την ακρίβειά τους κανόνια και πυροβόλα του πλοίου, τα οποία αποτελούσαν τον φόβο και τρόμο των εχθρών του Γένους μας.
Picture
Μετά το πέρας της ξενάγησης που ήταν διαρκείας 1,5 περίπου ώρας, ανεβήκαμε στο κατάστρωμα, όπου βγάλαμε την καθιερωμένη αναμνηστική μας φωτογραφία.

Picture
Τελευταίος σταθμός της Σαββατιάτικης εξόρμησής μας ήταν το πολιτιστικό Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", όπου περιηγηθήκαμε στους εντυπωσιακούς χώρους του, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε φιλικά μεταξύ μας, και κλείσαμε την επίσκεψή μας αυτή με φωτογραφίες στο πιό ψηλό σημείο του Ιδρύματος, στον Φάρο, από όπου θαυμάσαμε πανοραμικά την Αθήνα, τον Πειραιά και τα Προάστια.
Picture
Έτσι ολοκληρώθηκε το απόγευμα η επιτυχής και ενδιαφέρουσα αυτή εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εξόρμηση του Νεανικού Συνδέσμου της Εκκλησίας μας.
Σ.Ε. του Νε.Ο.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου