Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Σκέψεις (επί)σκέψεων κοινωνικοπολιτικών θεμάτων


Το έχτισαν με αγώνες!

Δούλεψαν πολλά χρόνια για να χτίσουν το υπάρχον σύστημα και μετά του έδωσαν το όνομα «Ελληνικό κράτος»! Απ’ ό,τι αποδεικνύεται σήμερα, ουδέποτε είχαν συγκεκριμένο σχέδιο αλλά και ουδέποτε οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονταν στην εξουσία είχαν συνέχεια. Η κάθε μια έκανε  ό,τι ήθελε. Απαξίωνε ό,τι δεν της ήταν χρήσιμο, δημιουργούσε νέες υπηρεσίες, καινούργιες γραμματείες, ανεξάρτητες αρχές και στοίβαζε εργαζόμενους διατηρώντας ένα πελατειακό σύστημα που προσέθετε ασήκωτο βάρος σ’ αυτό που ονόμαζαν κράτος! Οι περισσότερες αποφάσεις τους ήταν της στιγμής και ανάλογα με τα συμφέροντα που ήθελαν να εξυπηρετήσουν…

Ασήκωτο βάρος...

Για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά που υποτίθεται ότι αναλάμβαναν άρχισαν να προσλαμβάνουν συμβούλους! Στρατιές συμβούλων πηγαινοέρχονταν στα υπουργεία ανάλογα με τις μετακινήσεις των υπουργών! Αυτοί, φαίνεται, αντί να τους συμβουλεύουν πώς να κάνουν καλύτερα το έργο τους  τους παραπλανούσαν, αφού, όπως αποδεικνύεται, το οικοδόμημα που έχτιζαν είχε χείριστη κατασκευή! Εκτός κι αν όλοι οι πολιτικοί προϊστάμενοι που πέρασαν από τα υπουργεία ήταν ανεπίδεκτοι μαθήσεως και δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν τις εισηγήσεις των συμβούλων τους! Πάντως αυτό που έχτισαν, οι ίδιοι σήμερα το απαξιώνουν και λένε ότι θέλουν να το αλλάξουν! Δεν το αντέχουν! Τόσο όμως που το περιέπλεξαν είναι από δύσκολο μέχρι αδύνατο να το ξεμπλέξουν…

Τους έπιασε πανικός!..

Όταν χρειάστηκε να μάθουν πόσος κόσμος πληρώνονταν απ’ αυτό το κράτος, που με τα χέρια τους έφτιαξαν, τους έπιασε πανικός! Ούτε ήξεραν πόσοι δουλεύουν στο σύστημα, ούτε πόσοι παίρνουν συντάξεις, ούτε πόσοι πέθαναν αλλά για το κράτος θεωρούνταν ζωντανοί, αφού συνέχιζε να τους υποστηρίζει οικονομικά! Δεν ήξεραν τι τους γίνεται! Τότε κατάλαβαν ότι αυτό που έφτιαξαν δεν έμοιαζε με κράτος! Είχε περισσότερα χαρακτηριστικά παράνομου οικοδομήματος παρά ενός κτίσματος με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις. Όπου και αν έκαναν ελέγχους έβρισκαν σημεία και τέρατα. Κι αντί να γκρεμίσουν αυτό το έκτρωμα και να το χτίσουν απ’ την αρχή, λένε ότι προσπαθούν να το επισκευάσουν…

Τα ίδια πρόσωπα...

Κανένας από τους συντελεστές της οικοδόμησης του ελληνικού κράτους δεν δείχνει ευχαριστημένος. Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι  το έφτιαξαν καλό, λειτουργικό, για να εξυπηρετεί τον πολίτη! Παντού βρίσκουν μειονεκτήματα. Οι ίδιοι περιγράφουν τη γραφειοκρατία, τη διαπλοκή, τη διαφθορά λες και όλα αυτά τα ανακάλυψαν για πρώτη φορά! Τα ίδια πρόσωπα που τα έφτιαξαν και τα ανέχτηκαν όλα αυτά  προσπαθούν σήμερα να κρατήσουν αποστάσεις και να χρεώσουν τα κακώς κείμενα σε κάποιους άλλους, αόρατους, που κανόνιζαν μέχρι σήμερα τη ζωή μας. Ακόμη και την υπερχρέωση της χώρας τα ίδια πρόσωπα μας την επέβαλαν. Κανένας δεν μιλάει για τις δικές του ευθύνες. Αλλά στις δημοκρατίες οι ευθύνες είναι προσωπικές! Και οι περισσότεροι από αυτούς που συνέβαλαν στη διαμόρφωση αυτού του μοντέλου δεν περνάνε σήμερα φτωχικά! Βλέπεις,  δούλευαν με το αζημίωτο…

Πώς θα σπάσει;

Πώς και ποιος θα σπάσει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της ανεργίας, των  λουκέτων, των επώδυνων μέτρων και της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής; Μέσα σ’ αυτό το χάος νέες επενδύσεις είναι αδύνατο να γίνουν και η ενίσχυση της απασχόλησης που είναι προαπαιτούμενο για την αλλαγή του σκηνικού φαίνεται άπιαστο όνειρο!  Το συστημικό  πρόβλημα  της Ευρώπης εξοντώνει όλο και περισσότερους πληθυσμούς που βγαίνουν στους δρόμους και περιγράφουν τα ίδια προβλήματα. Αν δεν βλέπεις τα πανώ δεν ξέρεις ποιοι είναι οι λαοί που διαμαρτύρονται! Και καλά οι Έλληνες που χαρακτηρίστηκαν διεφθαρμένοι, υπερχρεώνοντας τη χώρα τους. Τα προβλήματα που προκάλεσαν οι Ισπανικές τράπεζες πώς δημιούργησαν ολόιδια προβλήματα στο λαό τους;

Η ΕΚΤ δεν στήριξε!..

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ούτε πρόλαβε καταστάσεις και προσπαθεί ακόμη και τώρα να αποφύγει την ανάληψη πρωτοβουλιών που της υπαγορεύει ο ρυθμιστικός της ρόλος. Εκείνοι το ήξεραν απ’ την αρχή το πρόβλημα. Απλά απέφευγαν να το διευθετήσουν. Ακόμη και στο πολυσυζητημένο κούρεμα του ελληνικού χρέους η ΕΚΤ δεν συμμετείχε, ενώ κατείχε το μεγαλύτερο μέρος των Ελληνικών ομολόγων. Μάλιστα, κάθε φορά που λήγουν αυτά τα ομόλογα, αν και είναι τεράστια ποσά για την πληγωμένη Ελλάδα, απαιτεί την αποπληρωμή τους στο ακέραιο. Και πώς γίνεται η Ελλάδα να βρίσκει πάντα πόρους για να μη κακοκαρδίσει τον κ. Ντράγκι αλλά να μη βρίσκει για να στηρίξει την ελληνική οικογένεια που χάνεται;

Τεστ κόπωσης...

Τράπεζες και τραπεζίτες, ΔΝΤ και ευρωπαϊκά όργανα υποβάλουν Έλληνες, Ισπανούς, Πορτογάλους, Ιταλούς ακόμη και Γάλλους σε τέστ κόπωσης. Το τεστ δοκιμάζεται και στους Άγγλους  και ας μην είναι στο Ευρώ! Και όσο βλέπουν  τους πολίτες να περπατούν ακόμη στους δρόμους και να διαμαρτύρονται, τόσο περισσότερα μέτρα τους επιβάλλουν μέχρι που να τους λυγίσουν και να μη μπορεί κανένας να βγει στο δρόμο για να διαμαρτυρηθεί. Όταν εξοντώσουν και το τελευταίο κύτταρο της κοινωνίας τότε θα σταματήσουν αφού δεν θα έχουν τίποτε άλλο να αρπάξουν. Και για εμάς λένε ότι μας τιμωρούν γιατί ζούσαμε με δανεικά. Οι άλλοι λαοί της Ευρώπης τι τους έφταιξαν και τους σπρώχνουν στην ύφεση, τη λιτότητα και την ανεργία;

Η ίδια «συνταγή»!..

Όποιος λαός της Ευρώπης κι αν κατέβει σήμερα στους δρόμους  προβλήματα περιγράφει. Μειώσεις μισθών και συντάξεων, έκτακτες εισφορές,  περικοπές δώρων, χαράτσι στα ακίνητα, κατάργηση αφορολόγητων ορίων, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία που αυξαίνει ταχύτατα, μετανάστευση των νέων, μεγάλος αριθμός πεινασμένων που καταφεύγουν στους κάδους απορριμμάτων και εκδικητική μανία για  την οικοδομική δραστηριότητα. Κι ενώ έπρεπε έγκαιρα να προλάβουν την εξάπλωση της επιδημίας, την κοίταζαν από μακριά να συμπαρασύρει τις κοινωνίες και έδιναν δήθεν οδηγίες για αντιμετώπιση της κρίσης χωρίς να την αγγίζουν. Η κρίση μεγάλωσε συμπαρασύροντας τους λαούς. Και οι ηγέτες; Είναι στον κόσμο τους. Σκέφτονται τις επόμενες εκλογές και πώς θα τις κερδίσουν….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου