Πολύ περίεργο για να είναι αληθινό! Ο Ισίδωρος Πόσδαγλης, Έλληνας, που σπούδασε στο πανεπιστήμιο «Λεμονόσοφ» στο βιβλίο του «πατριωτική οικονομική πολιτική», που εκδόθηκε το 1952, γράφει: «Όταν η Ευρώπη θα φτιάξει νόμισμα για να απορροφήσει τα κεφάλαια των λαών, τότε θα στραφούν προς την Ελλάδα να της κόψουν το χρέος που θα της έχουν φορτώσει με σκοπό να τραβήξουν από τους εργαζόμενους και τους αγρότες ό,τι θα έχουν μαζέψει από το τέλος του πολέμου και μετά»! Και συνεχίζει: «Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία θα γίνουν στόχος του διεθνούς κεφαλαίου. Το άθροισμα των δικών τους χρεών, που με τέχνη θα τους έχουν φορτώσει θα αντιπροσωπεύει το χρέος μιας ψευτοένωσης ώστε να ισοφαρίζει τα κέρδη των Γερμανο-Γάλλων και των διεθνών αγορών»…
Το παραπάνω απόσπασμα φαίνεται ωσάν να είναι ένα σύγχρονο κείμενο που ένας πολίτης ο οποίος ζει τα γεγονότα, τα περιγράφει επακριβώς, προσθέτοντας ίσως και λίγη ιδεολογική άποψη! Αλλά όπως και να το κάνουμε η βίαιη προσαρμογή που μας επέβαλαν μοιάζει να έχει κεντρικό της στόχο την …απελευθέρωση των πολιτών της μεσαίας τάξης από τα οικονομικά και ιδιοκτησιακά βάρη που συγκέντρωσαν, συνήθως με κόπο, τη μεταπολεμική περίοδο. Οι Έλληνες έζησαν καλύτερα, άνοιξαν λογαριασμούς στις τράπεζες, επένδυσαν σε ακίνητα, και όχι μόνο σε ιδιόκτητη στέγη, και τώρα με τα μέτρα που τους επιβάλουν, με αιτιολογικό την υπερχρέωση του κράτους, τους …ελαφρύνουν από τα βάρη που απέκτησαν είτε είναι χρήματα είτε ακίνητα.
Πιο κάτω γράφει: «Όταν ο λαός πρέπει να καθοδηγηθεί προς την απομείωση του χρέους, τότε χρειάζεται μιας γενικής φύσης κυβέρνηση (μάλλον εννοεί κυβέρνηση συνεργασίας), που θα παλέψει για τα συμφέροντα του λαού. Ο διεθνής παράγοντας θα φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν δυνατότητες άλλες απ’ αυτές που θα λέει η γενικής φύσης κυβέρνηση»! Και πιο κάτω συνεχίζει: «Αμερικανοί και Γερμανοί δεν μπορούν να ζήσουν πιο πέρα από το τέλος του αιώνα γιατί θάναι τόση η ανάγκη τους για κεφάλαια που θα πρέπει να βγάλουν τα πετρέλαια για τα οποία οι Γερμανοί ήρθαν να κάνουν κατοχή στην πατρίδα μας. Θα δείτε να ξαναγίνονται σύμμαχοι, να συγκεντρώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους και να ασχολούνται με το χάρτη που ξέρουν όλοι τους και τον έχουν κλεισμένο στα συρτάρια τους»…
Κι ενώ η σιωπή των δικών μας κυβερνήσεων ήταν προκλητική για πολλά χρόνια και δεν ανέφεραν λέξη ούτε για υδρογονάνθρακες ούτε για ΑΟΖ, κι ενώ υπήρχαν σοβαρές διαπιστώσεις από επιστήμονες αλλά και από το ΙΓΜΕ, επικρατούσε παντού σιωπή! Λες και δεν ενδιέφερε κανέναν «αρμόδιο» να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της χώρας. Κάτι ξεκίνησε στην περιοχή της Θάσου και τίποτε παραπάνω. Και τώρα, ως δια μαγείας, τα στόματα άνοιξαν, υπουργοί ενέργειας ανέλαβαν δράση, από παντού ξεφυτρώνει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο και το ενδιαφέρον από τις αντίστοιχες εταιρείες είναι μεγάλο. Πρώτη κίνηση της πρώτης μνημονιακής κυβέρνησης η κατάργηση του ΙΓΜΕ, το οποίο περιέργως είχε και την τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία! Το ποιος θα επωφεληθεί κάποτε θα γίνει γνωστό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου